Om Heinåli

Heinåli gård

Heinåli Farm cow eating grass

Heinåli gård ligger nært Heinåli Hytta. Vi håper det ikke forstyrrer, men heller utfyller det idillyske naturbildet.


Kuene er store, men fungerer som et beroligende element. Studier viser at deres saktere hjerterytme og varmere kroppstemperatur gir mennesker en avslappende opplevelse. Det er vel verdt å ta en spasertur rundt beite for å nyte den rolige atmosfæren og den vakre naturen.

Opplev gleden av å omgi deg med frodige enger, frisk luft og lyden av natur stillhet.

Heinåli Farm Milking a cow

Bonde Aslak har drevet gården siden 1997. Han tok over fra sine foreldre som bygget den siden 1972. Du kan lese hva han synes om å være bonde her.


Gården består av 35 melkekyr, og like mange kviger og kalver som varieres hele tid. Melking utføres nå av en robot, som har vist seg å være en stor ressurs! Roboten utfører melkingen mer effektivt enn noe menneske. Den daglige rutinen gagner kua og gjør bondens liv mer produktivt.


Aslak verdsetter det nære båndet han har til dyrene, og hvordan gården har utviklet seg over årene med moderniseringen. Han brenner for bærekraftig praksis og dyrevelferd, noe som har vært en sentral kjerne i gårdsdriften.

Heinåli farm hugging cows

Kyrne er flotte følgesvenner. Selv om de kan virke store og skremmende, er de egentlig rolige og nysgjerrige, unntatt når de har kalv. Akkurat som mennesker, har hver ku sin egen unike personlighet og vaner. Noen er snille, noen er litt nevrotiske, noen er plagsomme, mens andre alltid må være først. En erfaren bonde lærer raskt hva han kan forvente fra hver enkelt ku.


Tidligere ga vi kuene navn, men det ble sårt når vi måtte skille oss fra dem grunnet alderdom eller sykdom. Derfor valgte vi å slutte med det, og nå identifiserer vi dem kun ved nummer.

Kyr er også sosiale dyr og danner tette bånd med hverandre. De deler gjerne mat og legger seg sammen for å hvile. Noen kyr kan til og med utvikle nære vennskap og foretrekker å tilbringe tid med bestemte artsfrender.

Det er fascinerende hvor observante og empatiske kyr kan være, og det er viktig å behandle dem med omsorg og respekt for deres individuelle behov og personligheter.

Heinåli farm -Farmer and a cow

Les hva sier Aslak:
"Jeg har bod hele mitt liv i Heinåli. Jeg har alltid syntes det var interessant med melkeproduksjon. Det er kompleksiteten i det som er fascinerende. Den lange veien fra å dyrke jorda, ta bort røtter og stein, få noe å vokse som skal høstes og lagres og til slutt fôres for å bli melk og kjøtt.
Det er også en lang vei fra ei ku blir drektig til kalven som blir født og kan få sin egen kalv. Det tar 3 år.
Utviklinga går like fort som alt annet. På 1970 tallet stod kyrne på bås i Heinåli også. Vi måtte sitte ned ved hver ku for å melke. På 1990 tallet forandret vi fjøset og slapp dyra løs. Vi melket ved å jage 5 og 5 i en melkestall. Det var fint arbeid, bedre for knær og rygg til min far og mor som drev da.

Jeg tok over gården i 1997 og drev slik til i 2007 da jeg hadde ei stor påbygging med bedre liggeplasser til dyra og melkerobot. Noe som lettet arbeidet enda mer, men satte også vesentlig større krav til meg som bonde. Ny kunnskap om teknikk og forstå dyra og produksjonen bedre. Bondelivet har opp og nedturer. I dag 10 mai snør det og egentlig skulle jeg vert ute å sette opp gjerde så en åker som skal bli nat til dyra.
Desto hyggeligere er det å sitte på terrassen å se kyrne spise friskt gras ute på jordene. Eller se gamle kua på 11 år sjekke om det er gjester i hytta, det er så fint saftig gras rundt der.
Bonden sitt liv er likevel bra, jeg ville ikke forandre noe."

  • Kyr ikke tygger når de spiser. Magen lager boller av graset som de gulper opp en og en og da de tygger. Ku tygger hver bite 55-60 ganger før hun svelger det.
  • Kyr sover ikke. De ligger mye og slapper av. Når de slapper av, tygger de maten de har grådig spist.
  • Tygging produseres ca 200 - 250 liter spytt. Spyttet er nødvendig til enzymatisk nedbryting av fôret.
  • Ei ku drikker ca 100 liter vann per døgn.
  • Voksen ku veier ca 700 kg.
  • Halvt år gammel ku heter kvige.
  • Kvige får sin første kalv når hun er 2 år. Kalven veier ca 40 kg ved fødselen.
  • Vår eldste ku er 11 år gammel og fikk 9 kalver.
  • Ei ku melker i snitt ca 8000 liter melk per år.
Bruk forstørrelsesglasset til å utforske detaljer om kua.
Flytt musen over bildet:

Bildegalleri fra gården vår